Valencià
L’Arrapapedres és la penúltima carrera del Circuit Trail de la Marina. Recorre la Vall de Gallinera, en el passat terra de moriscos —i també d’Ausiàs Marc—, i zona de pas que connectava les comarques d’interior amb la costa. La Vall respon a eixa imatge que es crea en la ment, una zona estreta voreja per muntanyes a banda i banda amb un rierol enmig que després d’un congost desemboca a la mar prop d’Oliva. Abans passa a tocar de Forna i s’acosta a saludar la seua germana, la Trencaclosques.
L’Arrapapedres va nàixer del desig de l’Ajuntament de la Vall de Gallinera de fomentar l’esport, l’estima per la natura i la cultura, i per la devoció de revifar amb un turisme de qualitat els pobles de la Vall que a poc a poc van minvant,. Per a això va confiar en Botamarges Trail Club, que era el pare d’una criatura ja adolescent, la Botamarges, i aprofitant una part del recorregut de l’ultratrail va dissenyar un aperitiu per als amants de les carreres i la muntanya.
L’Arrapapedres és una cursa amb dues modalitats, una versió llarga de 28 quilòmetres i 1.400 metres de desnivell positiu, i un esprint trail de 14 km i 550+. També hi ha una marxa senderista, només per a passejar que recorre els 14 km de la prova curta.
El recorregut és compartit en els tres casos. L’eixida està en el centre de la vall, a Benialí, i després de recórrer els carrers del poble s’encara a buscar el riu Gallinera, que travessem per a mamprendre la baixada cap a Benirrama. Abans però, si veniu de visita hi ha unes pintures d’art macroesquemàtic un poc més amunt, també hi ha alguna mostra d’art llevantí, imagineu-vos quants anys hi va haver gent en eixe abric. La senda cap a Benirrama és estreta, i el descens suau, algunes pedres soltes i algunes de punta però fa bon córrer. En no res ens desviem a la dreta, tornem a travessar el riu i pugem a Benirrama, aquest poblet està fora de la carretera i potser per això és, segurament, el més ben conservat, també el passegem i anem a buscar el Passet —així anomenem les entrades i eixides de la vall cap al sud, al nord serien colls o costeres—, l’eixida més bonica de la vall abans del devastador incendi de l’estiu. Una zona molt rica des del punt de vista botànic. L’ascens no té desnivells importants, en quilòmetre i mig pugem uns 250 metres. Una volta al pla del Miserat podreu comprovar la ferocitat de l’incendi i adonar-vos que alhora que s’encongeix l’ànima de veure el paisatge carbonitzat hi ha una atracció per un mon que sembla extraterrestre… També us cridarà l’atenció el color verd que lluita contra el negre, la natura és veritablement una força colossal. Recorrem ara un tros d’asfalt i ens desviem a la dreta per a fer via cap al Xap, un mirador natural on hi ha el primer avituallament, quilòmetre set i mig, i unes vistes de la vall espectaculars, i no només de la vall, al fons a l’esquerra el Benicadell, enfront la Safor, a la dreta la serra de l’Almirant i més a la dreta la mar. Ací comença la cresta, la zona més tècnica, no hi ha molt de desnivell, sempre pica cap amunt, però. Si voleu admirar el paisatge pareu i mireu, no perdeu de vista el terra. Passem les eres dels corrals de Benissivà, per ací es pot baixar al poble per un altre passet, nosaltres continuem cresta amunt fins al corral del Moro, si veniu sense pressa val la pena entrar a visitar-lo. Després del corral veureu la Foradada, zona de peregrinació turística obligada. I ací fem un incís perquè la carrera es divideix.
L’esprint trail baixa pel camí real cap a Benissivà. Com bé diu el nom era un camí principal, està arreglat de fa poc gràcies a l’Associació Cultural d’Amics de la Vall. Passareu pel costat de la cova del Moragues, també caldria fer-li una ullada, una penya enorme amb una fonteta al fons. Després carretera avall passarem el monestir franciscà, ara en mans privades… Benissivà, us encarareu a sant Miquel i en arribar-hi a la dreta, i Benialí, meta. Una carrera curta, fàcil i encantadora.
El trail continua cap a la Foradada, es passa pel costat però no s’hi entra —de moment ;)—. Aquesta és la zona on la carrera s’endureix, pica més i el terreny continua sent molt tècnic. Si aneu mirant a l’esquerra veureu Alcalà, compte de perdre de vista les pedres. Al quilòmetre 14, en un tàlveg, un solc entre dues faldes de la muntanya,hi ha un punt d’aigua. L’última rampa ens porta al tossal de la Creu, el punt més alt de la carrera, uns 900 metres, i uns quinze o setze quilòmetres de carrera. Ara, les vistes ja ens mostren Alcoi, el Montcabrer, la plana de Muro… i comencem a baixar cap al castell, nosaltres li diem de Benissili, oficialment, però, és d’Alcalà. Ací va viure Al-Azraq l’últim cabdill moro que li va plantar cara al rei en Jaume —l’últim, que va preferir morir lluitant abans que no retre homenatge a un rei foraster—. És una baixada ràpida fins a la carretera que travessarem per sota d’un pont i arribarem a Benissili, el poble de les rabosetes, segon avituallament, quilòmetre díhuit . Un dels llogarets més menuts i encisadors de la Gallinera. Ens queda l’última costera, com totes sense gran desnivell. Al pla de la serra, un quilòmetre d’asfalt ens porta a la senda de la font del Llimener, que ja cau cap a Alpatró. Compte en aquesta baixada!!! Arribem al barranc, a l’esquerra el Castellot, segurament el primer lloc més o menys habitat de la vall, el lloc on es devien arrecerar la colla de pastors que hi vivien, i a la dreta Alpatró, no hi entrem, però heu de saber que és l’únic assentament d’època àrab, la resta de pobles ja són d’època mossàrab. Eixirem del barranc i hi tornarem, una rampa d’uns 500 metres, un punt d’aigua, quilòmetre vint-i-tres i només queda baixar, primer a la Carroja, no hi entrem, passem pels corrals, això sí. I la senda ens porta fins a la carretera de la Solana, fem un quilòmetre llarg i ens desviem a la dreta. Compte amb el tap (marga)!, si està banyat s’esvara molt. Tornem a travessar el barranc i eixim a Benissivà i per davant de l’església de sant Miquel, encarem l’últim quilòmetre fins a meta compartit amb els companys que han fet l’esprint trail. Meta a Benialí. Alegria, una bona xarrada, algun entrepà, l’últim avituallament —us recomane els figatells— i això és tot.
Esport, cultura i art. Tot plegat en un entorn idíl·lic.
Salut i cames!
Castellano
Arrapapedres es la penúltima carrera del Circuito Trail de la Marina. Recorre la Vall de Gallinera, en el pasado tierra de moriscos —y también de Ausiàs Marc—, y zona de que conectaba las comarcas de interior con la costa. El valle responde a esa imagen que se crea en la mente, una zona estrecha bordeada por montañas a ambos lados con un riachuelo en medio que después de un angosto desfiladero desemboca en el mar cerca de Oliva. Antes pasa muy cerca de Forna y se acerca a saludar a su hermana, la Trencaclosques.
Arrapapedres nació del deseo del Ayuntamiento de la Vall de Gallinera de fomentar el deporte, el aprecio por la naturaleza y la cultura, y por la devoción de reavivar mediante un turismo de calidad los pueblos del valle que poco a poca van menguando. Con ese fin se puso en contacto con Botamarges Trail Club, que era el padre de una criatura ya adolescente, la Botamarges, y aprovechando una parte del recorrido del ultratrail diseñó un aperitivo para los amantes de las carreras y la montaña.
Arrapapedres es una carrera con dos modalidades, una versión larga de 28 kilómetros y 1.400 metros de desnivel positivo, y un esprint trail de 14 km y 550+. También hay una marcha senderista, sólo para pasear, que repite el recorrido de la carrera corta.
El trayecto es compartido en los tres casos. La salida está en el centro del valle, en Benialí, y después de recorrer las calles y del pueblo se encamina a buscar el río Gallinera, que atravesamos para emprender la bajada hacia Benirrama. En el mismo desvio, si venís de visita, hay unas pinturas de arte macroesquemático un poco más arriba, también hay alguna muestra de arte levantino, imaginad cuántos años hubo gente habitando ese abrigo. La senda hacia Benirrama es estrecha, y el descenso suave, algunas piedras sueltas y algunas de punta pero se corre bien. Al cabo de un par de quilómetros nos desviamos a la derecha, volvemos a atravesar el río y subimos a Benirrama, este pueblecito está fuera de la carretera y quizás por eso es, seguramente, el mejor conservado. También lo paseamos y vamos a buscar el Passet —así denominamos las entradas y salidas del valle hacia el sur, en el norte serían colls, (collados)—, la salida más bonita del valle antes del devastador incendio del verano. Una zona muy rica desde el punto de vista botánico. El ascenso no tiene desniveles importantes, en kilómetro y medio subimos unos 250 metros. Una vez en el llano del Miserat podréis comprobar la ferocidad del incendio y daros cuenta que a la vez que se encoge el alma de ver el paisaje carbonizado hay una atracción por un mundo que parece extraterrestre.. También observaréis la fuerza imparable de la naturaleza que reverdece el monte a marchas forzadas. Recorremos ahora un trozo de asfalto y nos desviamos a la derecha para dirigir-nos al Xap, un mirador natural donde está el primer avituallamiento, kilómetro siete y medio, y unas vistas del valle espectaculares, y no solo del valle, al fondo a la izquierda tenemos el Benicadell, enfrente la Safor, a la derecha la sierra de l’Almirant y más a la derecha el mar. Aquí empieza la cresta, la zona más técnica, no hay mucho de desnivel, siempre pica hacia arriba, pero. Si queréis admirar el paisaje parad y mirad, no perdáis de vista el suelo. Pasamos las eras de los corrales de Benissivà, por aquí se puede bajar al pueblo por otro passet, nosotros continuamos por cresta hasta el corral del Moro, si venís sin prisa merece la pena entrar a visitarlo. Después del corral veréis la Foradada, punto de peregrinación turística. Y aquí hacemos un inciso porque la carrera se divide.
El sprint trail baja por el camino real hacia Benissivà. Como bien dice el nombre era un camino principal, está arreglado de fecha reciente gracias a la Associació Cultural d’Amics de la Vall. Pasaréis por el lado de la cueva del Moragues, también habría que echarle un vistazo, una peña enorme con una fuentecilla al fondo. Después carretera abajo pasaremos el monasterio franciscano, ahora en manos privadas… Benissivà, veréis a san Miguel de frente y cuando lleguéis os desviáis a la derecha, y Benialí, meta. Una carrera corta, fácil y encantadora.
El trail continúa hacia la Foradada, se pasa al lado pero no se entra —de momento ;)—. Esta es la zona donde la carrera se endurece, pica más y el terreno continúa siendo muy técnico. Si vais mirando a la izquierda veréis Alcalà, atención con perder de vista las piedras. En el kilómetro 14 hay un punto de agua. La última rampa nos lleva al tossal de la Creu, el punto más alto de la carrera, unos 900 metros, y unos quince o dieciséis kilómetros de carrera. Ahora las vistas ya nos muestran Alcoy, Montcabrer, la plana de Muro… y empezamos a bajar hacia el castillo, nosotros lo llamamos de Benissili, pero oficialmente es de Alcalà. Aquí vivió Al-Azraq el último amotinado del rey Jaume, el último, que prefirió morir luchando antes de que no rendir pleitesía a un rey extranjero. Es una bajada rápida hasta la carretera que atravesaremos por debajo de un puente y llegaremos a Benissili, segundo avituallamiento, kilómetro dieciocho . Una de las aldeas más pequeñas y encantadoras del valle. Nos queda la última cuesta, como todas sin gran desnivel. Ya en la sierra, un kilómetro de asfalto nos lleva a la senda de la fuente del Llimener, que ya cae hacia Alpatró. Mucha atención con esta bajada!!! Llegamos al barranco, a la izquierda el Castellot, seguramente el primer lugar más o menos habitado del valle, y a la derecha *Alpatró, no entramos, pero tenéis que saber que es el único asentamiento de época árabe, el resto de pueblos ya son de época posterior. Saldremos del barranco y volveremos, una rampa de unos quinientos metros, un punto de agua, kilómetro veintitrés y solo queda bajar, primero a la Carroja, no entramos, pasamos por sus corrales, eso sí. Y la senda nos lleva hasta la carretera de la Solana, hacemos un kilómetro y algo y nos desviamos a la derecha. Cuidado con la zona de marga!, si está húmeda se muy resbaladiza. Volvemos a atravesar el barranco y salimos a Benissivà y por delante de la iglesia de san Miguel, afrontamos el último kilómetro hasta meta compartido con los compañeros que han hecho el esprint trail. Meta en Benialí. Alegría, una buena charla, algún bocadillo último avituallamiento—os recomiendo los figatells— y esto es todo.
Deporte, cultura y arte. Todo ello en un entorno idílico.
Salut i cames!