Valencià
La Trencaclosques és una carrera molt jove, va nàixer de la voluntat del Botamarges Trail Club d’oferir una distància més raonable als molts aficionats del mon del trail que no s’atreveixen encara a plantar cara a la Botamarges. I també del desig de mostrar i de recórrer una zona que queda fora del trajecte de la germana major però que era una llàstima no passejar-lo, trotar-lo i disfrutar-lo.
La Trencaclosques és una mitja marató de 21 km i 1.100 metres de desnivell positiu que visita els termes de Forna (l’Atzúbia), la Font d’en Carròs, Oliva i Vilallonga. La carrera en general és corredora encara que hi ha algun tram bastant tècnic. La barreja de mar, zona de marjal i muntanyes costaneres són un còctel ben atractiu. Dos, o tres, en un.
Forna és la capital de Botamarges i Trencaclosques. Està enmig d’una valleta exuberant farcida de tarongers i alguns garrofers, vestigis d’un passat proper, enclavada en una raconada a la vora d’un barranc. Forna sembla un poblet d’eixos de conte, de casetes blanques construïdes a la falda de la muntanya, que només apareixen una volta cada cent anys, quan es retira la boira i la meravella es revela a un passejant desorientat… També és un poble amb història, només la majestuositat del castell us ho farà entendre de seguida.
La carrera ix del bell mig del llogaret, del costat de l’església dedicada a sant Bernat, patró del poble. S’encara a Oliva per una carretera secundària durant un parell de quilòmetres ben ràpids i es desvia a l’esquerra i per una sendeta que, amb alguna rampa que obliga a acurtar el pas, s’adreça a un camí ben ample que puja cap a les Basses Roges. Ja dalt, al puig dels Frares es desvia a l’esquerra, compte si està banyat!!!, i baixa una senda que podríem dir tècnica, els primers metres sobretot, que entre pins i matolls ens porta a la font de Maria Rosa. Si parem atenció al paisatge, però sempre a l’aguait, davant tenim la marjal de Pego-Oliva, la mar, Pego, el Motgó, Segària… Estem al quilòmetre set, primer avituallament. Ara ens dirigim a buscar el tallafocs i d’allí cap al cim de Covatelles, una zona molt estimada pels caminats que venen d’Oliva, farem un tros pel camí real i passarem també per l’Assegador. Ara comencem a baixar per la senda de la Mola cap a la Font d’en Carròs, una caminoi amb pedres soltes i moltes revoltes que travessa, de meitat cap avall, un pinar molt bonic. Arribem a l’aigüera que ens porta al poble, saludem i comencem a pujar, sense temps de pensar-ho, cap a la Plana, segon avituallament quilòmetre tretze, i per la senda dels Jugadors, un trencacemes que puja i baixa sense parar, tornem a buscar el tallafocs i l’encreuament, que nosaltres anomenem el Semàfor, i tirem cap a la dreta a buscar el Maro, tercer avituallament, quilòmetre díhuit i d’allí tornem a buscar les Basses Roges, una zona molt frondosa i amb un parell de rampes dures. Eixim a la pista per on hem pujat i més avant ens desviem cap a la senda dels Burros, una caminet estret i amb molta vegetació, recuperat de fa poc per la mateixa organització, on quasi de segur encara viuen els ‘uendos’ dels contes, i comencem a sentir el rebombori de meta, Forna ja està ahí.
Turisme, natura, esport, cultura… i tot en un raconet que quan torne a baixar la boira desapareixerà cent anys més. No us ho podeu perdre, és una ocasió única.
Salut i cames!
Castellano
Trencaclosques es una carrera muy joven, nacida de la voluntad del Botamarges Trail Club de ofrecer una distancia más razonable a los muchos forofos del mundo del trail que no se atreven aún a enfrentarse a la Botamarges. Y también del deseo de mostrar y de recorrer una zona que queda fuera del trayecto de la hermana mayor pero que era una lástima no pasearlo, trotarlo y disfrutarlo.
La Trencaclosques es una media maratón de 21 km y 1.100 metros de desnivel positivo que visita los términos de Forna (l’Atzúbia), la Font d’en Carròs, Oliva i Vilallonga. La carrera en general es rápida, fácil de correr, aunque hay algún tramo bastante técnico. La mezcla de mar, con la zona de marjal y las montañas costeras, se produce un cóctel muy atractivo. Un tres en uno.
Forna es la capital de Botamarges y Trencaclosques. Está en medio de un pequeño valle exuberante, lleno de naranjos y algunos algarrobos, vestigios de un pasado próximo, enclavada en un rincón al lado de un barranco. Forna parece una pequeña aldea de cuento, de casitas blancas construidas al regazo de una montaña, que solo aparecen una vez cada cien años, cuando se retira la niebla y la maravilla se revela a un paseante desorientado… Y es un pueblo con historia, sólo la majestuosidad del castillo os lo hará entender enseguida.
La carrera sale del centro la aldea, al lado de la iglesia dedicada a san Bernardo, patrón del pueblo. Se encamina hacia Oliva por una carretera secundaria durante un par de kilómetros muy rápidos y se desvía a la izquierda y por una senda que, con alguna rampa que obliga a acortar el paso, se dirige a un camino muy ancho que sube hacia les Basses Roges. Ya arriba, en el monte dels Frares se desvía a la izquierda —atención si está húmedo el terreno!!!— y baja una senda que podríamos decir técnica, los primeros metros sobre todo, que entre pinos nos lleva a la fuente de Maria Rosa. Si prestamos atención al paisaje, pero sin perder de vista el suelo, delante tenemos el marjal de Pego-Oliva, el mar, Pego, el Motgó, Segària… Estamos en el kilómetro siete, primer avituallamiento. Ahora nos dirigimos a buscar el cortafuegos y de allí hacia la cumbre de Covatelles, una zona muy apreciada por los caminantes que vienen de Oliva, haremos un trozo por el camino real y pasaremos también por el Azagador. Ahora empezamos a bajar por la senda de la Mola hacia la Font d’en Carròs, una vereda con piedras sueltas y muchas curvas que atraviesa, de mitad hacia abajo, una pineda muy bonita. Llegamos a una acequia y después en el pueblo, saludamos y empezamos a subir, sin tiempo de pensarlo, a la Plana, segundo avituallamiento kilómetro trece, y por la senda dels Jugadors, un sube y baja continuo, volvemos a buscar el cortafuegos y el cruce, que nosotros denominamos el Semáforo, y tomamos dirección hacia la derecha a buscar el Maro, tercer avituallamiento, kilómetro dieciocho y de allí volvemos a buscar les Basses Roges, una zona muy frondosa y con un par de rampas duras. Salimos a la pista por dónde hemos subido y más adelante nos desviamos hacia la senda dels Burros, una caminito estrecho y con mucha vegetación, recuperado en fecha reciente por la misma organización, donde a buen seguro todavía viven los elfos de los cuentos, y empezamos a sentir el alboroto de meta, Forna ya está ahí.
Turismo, naturaleza, deporte, cultura… y todo en un rinconcito que cuando vuelva a bajar la niebla desaparecerá cien años más. No os lo podéis perder, es una ocasión única.
Salud y piernas!